IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

27 December 2010

practical time ; IBS


 INDUSTRIALISED BUILDING SYSTEM name ponuh yo. ewahewah ko munira, kemain ea. yelaa, sekurangkurangnye bila aku share kat sini, dapat la aku wat review bila aku tengok balik entry ni kendian nanti :) kankan? hehe. ok, balik kepada title post. jumaat aritu, kitorang bahagian bangunan kat JKR ni, wat lawatan tapak ke >>


1. MASJID JAMIUL UBUDIAH, KG. SG. DARAH RANTAU PANJANG .




2. PENJARA TEGAR LEMBAH KLANG, IJOK KUALA SELANGOR



duadua bangunan ni gunakan IBS dalam pembinaan dorang. ape laa IBS tuu? ok, let me explain :)



Sistem Bangunan Industri (IBS)merupakan teknik pembinaan di mana komponen yang dihasilkan dalam persekitaran yang terkawal, sama ada di tapak atau luar tapak, dan digunakan, diposisikan dan dipraktikalkan ke dalam pekerjaan pembinaan. 





ok, clear? not so kan? aku pun. HAHA,, aku paham sikit jela tapi. selain tempat yang aku g aritu, tadi aku ade cite pasal beberapa jenis bangunan kat MALAYSIA ni yang dah guna IBS ni kan? ok, take a look these yaww : 



MENARA TELEKOM, Kuala Lumpur
IBS : steel structure for the sky garden and top part of the building


KLIA, Sepang
IBS : steel roof structure


     KL SENTRAL, Kuala Lumpur
IBS : steel roof structure, precast hollow core slabs.


     HOSPITAL SERDANG, Serdang.
IBS : steel beams and columns.


***aku amek bangunan yang popular je. kang aku letak BANGUNAN MENG MEI xtaw plakk kan? 


 IBS ni baru je berkembang kat MALAYSIA, dan baru je dikuatkuasakan oleh kerajaan kita. 
sebab ape? sebab dengan guna IBS ni, dapat jimatkan masa pembinaan***depends on kecekapan pekerja jugak la. hee ;D,, and no structural plan, hanya architectural plan je yang diperlukan ***ni ape yang aku dapat tangkap. kot2 terbalik, sila ke google search ea. HEHE. 

ok, aku rase itu saje kott. hehe


tata (;