IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

28 December 2010

potong kuku sunnah Rasulullah ;)


entri kali ni agak islamic pasal sunnah nabi kita :)  

YAHH, MEMANG AKU BANGGA JADI MUSLIMAH. insyaALLAH orang kata, selagi yang mampu, kita ikut la sunnah nabi ye. nabi tercenta kita, MUHAMMAD S.A.W,, 



mane2 yang xmampu lagi tu, pelanpelan kayuh ok. aku pun masih lagi merangkak. ha, kau. korang lagi hebat plak, dah kayuh2 bagai. aku merangkak lagi, so sila wat muka bangga sikit, bagi aku jeles.




memotong kuku mengikut sunnah nabi. atau yang xpaham bahasa melayu tu, dalam jawa orang cakap 'sunnah way of cutting the nails'. haa, gitu le ghupe nyebut nye yee. 




kadang2 kita xsedar, apeape sunnah nabi ni sangat2 penting dan kita dapat manfaat plakk kalo dapat ikut dengan cara yang betul. ini salah satunye lah. selain kumpul pahala, kebersihan diri kita pun terjaga kan? 




tengok tu. kemehh je kan? meh la aku nak gtaw, mentaliti orang kita ni. contoh nye camni le, da nampak orang tu kuku panjang, kalo laki tuu, da la tak hensem, kuku panjang, kena plak mamat tu keje pomen keta, baju comot, gini la ayatnye, malangye pompuan yang dapat die ni kan.


tengok, mulut orang. padahal dorang  xtaw yang mamat tu 1malaysia carik sepit kuku yang rasi ngan kuku die, pastu da kejadian die xhensem, nak wat gano, ye dakk? 

aku cerita berdasarkan apeape yang aku dengar. look, aku orang yang biasa. lepak kat kedai2 mamak. tu yang aku boleh jumpe macamacam jenih orang. ok?



maaf ye kalo ade menyetuh keSENSITIFan manamana pihak. sekadar berkongsi. same2 kita lakukan. yeahhh !! over lagi aku.  ha bila da kemaruk sangat nak simpan2 kuku bagi panjang, ha gini la ghupenye ;


*kualiti gambar kurang memuaskan. mungkin kerana mereka tidak mengaplikasikan teknologi terkini, DSLR.



tapi untung le dorang, masuk dalam rekod dunia. ok, tepuk tangan untuk mereka. ape sajala (!) so, pilih la antara dua ni ye. kebersihan ke, rekod dunia. tepuk dade tanya selera jangan sendawa :)




p/s : credit to spupu abah aku. 
aku share benda ni sejak g umah die, 
nampak ade poster gambo kuku tu atas meja makan die.