IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

08 January 2011

UJIAN BEBAN. LOAD TEST.



ini bukan entri nak cerita pasal macam mana cara aku ujia beban aku. nak uji berat aku pun bukan. aku bagitahu awal-awal ini entri ilmiah supaya kau kau kau tak ada la rasa tertipu, kena tikam belakang or what so ever lepas baca aku punya post title tu.


its all about my field. CIVIL ENGINEERING.


saja nak bubuh kat sini. tak nak la nanti orang ngata aku, ape jela yang ko dapat dari practical 6bulan kat JKR tu? habuk punn tarak . ciss. ni haa, aku post banyak-banyak pasal ilmiah. amek kau. 


ujian beban or in ENGLISH, we call as  LOAD TEST
as i've told you before, this kinda bored test, sudah la LOAD, BORED pula. oh ye, it takes 32 hours in order to make the test done.



mestila aku stay situ untuk 10 minit da menguap sane sini. "kau boleh la jadi spesis naga lepas ni, Munira. takde sapa nak larang." itu kata syaitan. maka aku pun bertahan untuk 1 jam 5 minit. 
lebih 5minit supaya nampak sikit,  wahh ini budak practical manyak rajin. terima kasih.


sebenarnya, tak berapa bijak la aku nak explain benda ni, dalam ayat pasar yang kita selalu guna. 
ape maksud aku ni. means, hmm bukak-buku-bacelaa-sendivi untuk pengetahuan lanjut, deh. cuma nya, aku boleh explain in pictures la kawan. tak semua benda kita boleh express in words, right? 
*tibatiba aku cedok ayat kat dinding sekolah




here some pictures fer u all ;


its about 131 tonnes ! OMG jadi tosei garing kalo kena himpap. astaghfirullah mintak jauh. 
tu, kami ramai duduk bawah tu. cuak-cuak ayam jugak sebenonye, kome. mestilah aku duk hujung-hujung, HAHA.

its weight approximately 2.5-3.5tonnes




ni baru nak set up sikit-sikit. yang bulat tengah tu la point yang kita guna nak test beban. 
point tangki air untuk blok B :)




ini gauge name nye ye kawan-kawan. yang dua tegak tak pandai posing ni namenye ahmad DIAL GAUGE. yang pandai posing, tengah-tengah tu, dongak bagai, namanya megat mohd PRESSURE GAUGE.





 


ye, BANGLAs yang setting up sume tu. of course wehh . they are truly educated. sumpah tak tipu. dont ever you dare look down on them ha.






Sekian,
TERIMA KASIH, BYE.