IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

25 June 2011

pengantin / bakal pengantin patut tahu & alert ni !

as salam. korang bakal pengantin? ke, penah jadi urus setia majlis wedding sape sape? ke dah gatal gatal plan wedding akan datang korang yang 10 tahun lagi pun belom tentu? ke penah jadi pengantin? ataupun,, okayy dah cukup. banyak sangat option yang gua bagi. penah tak korang face ape ape masalah bila pergi mana mana majlis wedding tak? MUSTAHIL tak pernah kan? ni ade laa sikit masalah gua rase bakal pengantin perlu alert. yela,, ni pengalaman gua sebagai seorang yang suke ikut mak abah gua pegi majlis kawen, haa, gittuw.



  • ( paling penting ) cardboard yang ade nama dan anak panah ke rumah korang  : 
ni yang korang gantung2 kat tiang lampu tu, bukan kat kad kawen tu taw. sila letak nama korang , nama samaran, dan nama ayah. letak gambo korang + mak ayah lagi bagus. buat banner. nama ayah tu penting. bukan la nak kate ape, cube jemputan korang tu salah sorang nye adalah kawan lama ayah korang. yang dah 10tahun tak jumpe tu. korang jangan pikir yang mereka tu hafal nama korang. kena plak adik beradik korang tu, 8orang kan? korang anak ke 8,, agaknye terhafal tak kawan lama ayah korang tu, ngan nama korang tu? mesti tak punye. nama ayah korang pun lagikan dorang lupe, ni nama korang. memang tak laa. kena plak tu, waktu kecik nama manje remy, padahal nama betol MAZLAN. pehh nama takde nak menyimpang lagi? okayy macam marah je gua ni. hikhik.



  •  ( penting gilak ) jumlah jemputan & bajet makanan
perancangan perkahwinan tu sangat sangat penting gua rase. dari jumlah bunga telur, sampai jumlah kerusi kat setiap meja, perlu korang titik beratkan. tahu tak yang tetamu untuk sesebuah majlis tu sangat penting? kalau boleh, orang cakap, biar makanan berlebih, jangan kurang. penah pengalaman gua, pergi 1majlis ni,, havoc sangat dah. pengantin comel,hensem. duk bersanding atas pelamin, kul2 petang. tetamu, menganga kat meja, minum air sirap je. minum je bhai. pengantin tahu ape? so, kat situ kita dah nampak planning yang tah ape2 pengantin tu buat. jemputan 1000 orang, makanan 500 punya je. yang lebih tu nak makan ape? " makan hati, " jawab bakal pengantin. cinabeng sungguh. HAHA



  • ( lagilah penting ) penyambut tetamu
err kalau boleh kan, biarlah mak ayah pengantin yang jadi penyambutnye. bukan ape, kenkadang dalam 1kampung tu, kenduri sampai 5. jemputan yang kawan pejabat pengantin tu, usha  dari jauh je dulu sebelum nak make sure kan kan? pastu tengok plak, mak / ayah saudara pengantin, untung2 kalo dorang kenal, dorang berhenti laa. kalo tak kenal, sampai malam pun tak jumpa majlis korang tu, tahu? ni gua tujukan bagi yang still ade parents. means, parents masih hidup. kalo tak, boleh je wakilkan pacek/macek korang kan? kawan2 korang pun tahu, ye dak? dan seeloknye pun jiran jangan la merengek nak jadi penyambut tetamu. kang tetamu nak titip duit pun, cam ragu ragu je. kena tetamu cam gua, langsung xbagi. #kejam.



  • warna tema including warna khemah.
yang ni kes berat bila jadi, 5 orang kawen, lima lima khemahnye warna sama. penah jadi kat gua ngan family. tapi xdela sampai lima. tu tipu. tipu dose, mati seksa woyy ( sempat ) ade 3majlis, 2orang kawen, 1 lagi tunang. sekarang tunang pun nak berkhemah bagai gak taw. 1khemah boleh diterima. ini,, pehh sampai 4khemah. kemain kau maria. HAHA bila warna khemah dah sama, pengantin pun xtaw nak bagi direction camne, ye dak? mak ayah pengantin mesti pakai baju nak same ngan warna tema kan? camne tu? cite sikit, camne gua nak recognise korang nye wedding ceremony tu. cite sikittttttttttttttttttttttt,,,,,,,,,,,,,,,,,




pokoknya, bakal pengantin, perlu campur hal dalam wedding mereka sendiri. jangan lepas tangan dan wakilkan kepada wedding planner semata mata. sebab bingit je rase telinga ni bila pengantin cakap gini bila kite ngadu pasal lack of their wedding " eyh, mana aku tahu, macek pacek aku yang uruskan sume aritu " baguih la tu. rase cam nak bagi kaki kan? eyh emosi beno rase nye plak entri ni. hikhik. maaf maaf maaf. tapi kalo takde masalah2 kat atas, barulah truly ORANG KAWEN, katenye. sebab kawen itu kan mesti diselubungi dengan kegembiraan. kan? kegembiraan itu bila kawen. so cepat2 laa kawen. err




OKAYYBYE


 penah korang tengok cenderahati untuk tetamu paling pelik diMALAYSIA? gua mengalami nye. ce klik SINI