IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

28 August 2011

aktiviti menjelang raya mengikut range umur

ramadhan pun nak habes dah. puasa pun nak habes. raya pun nak mai dah. cube teka, ape beza puasa dan ramadhan (???) hemm, ape yang selalu nye segenap manusia beragama islam di MALAYSIA ni buat waktu2 nak dekat raya, menjelang raya, hari raya, malam raya ea ? cube teka. eh aku cam main pop kuiz lak kan? satu ayat, satu soalan. puii ~ biasanya waktu- waktu camni, muslim kat MALAYSIA ni, akan melakukan aktiviti mereka masing2 mengikut range umur dan kesesuaian aktiviti berdasarkan ke"tabi'e"ban dorang ( sendiri tanya, sendiri jawab. cemerlangnyeww awak ! HAHA kbai )


umur 1-4tahun
merengek nak tidur. tak pun merengek mahukan susu. tak kira susu ibu mahupun susu dutch lady rm36.90 setin. mahal gile #tetibe.  " nak cucu, nak cucu " anyonyonyonyo. dapat CUCU, benti nanges, pastu titon. celik mata nanges balik. yelaa pun, MAMAnye gossiping kencang ngan macek2,  sambil gentel kueh siput, kat tepi ade dulang-yang-ada-cawan-berisi-kopi-kacip-fatimah-kaw-punya-yang-boleh-buat-mata-bertahan-bergossip-sampai-raya-kelima. tangisan anak berterusan sampai laa mak ayah amek keputusan balik KEY ELL seawal mungkin, alasan anak asyik nanges, tak sehat. pagi2 raya lepas salam2 dah cabut,, nak larik lettew. bajet tak cukup, salahkan anak yang merengek. eh kejinyewww . tak cukeww taw ! >.<



umur 5-9tahun
dah pandai main bunge api. dah pandai. dah pandai ! putus jari nanti, kau pikir laa camne nak kawen. eh tetibe nak marah? HAHA biasa umur2 camni la kemuncak segala ke"eksaited"an melanda. tapi masih tahap #bbnu. cara nak pusingkan bunga api ketika bermain, biar nampak menarik pun dorang tak reti buat. pastu, panjut dah cukup keliling rumah, nak tambah lagi letak atas batu2 keliling rumah. tak cukup lagi, nak pasang dalam umah. okayy over. tapi kat umah opah aku cemtu. sepupu aku yang range umur ni, camni la pangai. sampai ke dapur berasap dek main bunga api dalam rumah. hamekk kau.



umur 10tahun
waktu yang camni dah up sikit. kalo yang tadi #bbnu ( budak baru nak up ) yang ni #skbatt ( senior kepada bebudak atas tu tadi ) haa, waktu ni laa bertukarnye zaman bunga api kepada mercun,, bertukar ! dah dapat lesen dari parents, boleh pegang mercun. baru boleh pegang jela punn. belum boleh main. " nah, adik pegang mercun ni. japg abang dah habes main, bagi lagi ni kat die. biar die putus jari. " kata si bapak kepada anak bongsu. dan yang anaknye pun, menurut perintah. budak tak tahu pape kan? papa nye tak puasa , kate puasa pun die percaya. hehehe :D







umur 11-17 tahun
yang bila umur camni, ramai mak bapak dah mula mengeluh. anak makin buas,, balik kampung jumpa sepupu,, yang tak penah jumpe mercun, terus pandai listkan nama nama mercun . waktu ni laa dah pandai pegang lighter bagai. die plak ngajo parents die kan? " papa tengok ni, adik dah pandai main mercun. yang ni mercun ketupat nona, ni mercun ketupat adabi. yang ni mini ketupat. yang ni plak mercun bola yang kadang2 cam bentuk kepala papa laa ! hihihih. comel kan papa? bukan papa comel, mercun ni yang comel. kan? " 






umur 18-22tahun
kalo tadi ade senior, yang ni plak super senior. bukan sorry sorry. tapi cowyy cowyy. dah matang. dah bijak menggunakan bahasa sistem pesanan ringkas dalam tutur kata seharian. yang ayat aku , nak karangan je pahal lak ni ? -,- selalunye umur2 camni dah tengok mercun ni cam " hadoyy, dah tak zaman dah la woyy. " konon! dalam hati, " kalau laa aku jadi ko, aku bakar mercun ketupat, kat sebelah pak ngah yang tengah jage lemang tu. bila die melatah, aku gelak. HAHAHAHA " ohh man, so kiddy. =  kebudak budakan . ( suke hati aku je. HAHA )



umur 23-seterusnya ,,,
okayy kali ni serius, mercun dah tak zaman. kalo ye pun, die plak yang jadi pendidik anak2 muda untuk main mercun. waktu ni laa zaman kebongkakan nye datang " bak sini paksu ajar. bakar nye camni. pastu baling laa. benda senang pun tak reti . choyy " " eh terer laa poksu ni. terernyewww " ,, dan waktu ni jugak laa munculnye zaman menipu anak2 " jangan main mercun.! dulu papa tak pernah camni taw. makna mercun pun papa tak pernah amek tahu, ni kan nak main mercun. dah ! setopp ! masuk dalam tengok tv cite jalaluddin hassan jadi ayah jiwa tisu tu. " 



________________________________________________________



OKAYYBYE



selamat hari raya maaf zahir dan batin.