IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

30 September 2011

its an OVARIAN CYST

its time to reveal. entah pape kan? HAHA dah orang pun tahu, baru nak reveal. yela, alhamdulillah, aku dah selamat, baru laa aku rase ade kekuatan nak cerita kat semua orang. its OVARIAN CYST. tapi dah takde pun. CYST nye dah di remove kan, dan aku tengah mengadap laptop ni haa depan parents aku,, for the first time. dekat meja makan. boleh kau buat? hehe. benda jadi terlalu cepat, aku buat checkup dalam masa dua minggu terus buat operation. aku sendiri susah nak terima benda yang TIBA-TIBA jadi ni. thats why aku cerita kat certain orang je. orang yang aku rapat. so its okayy kalo ade yang tak tahu pun. jangan rase bersalah, itu sume my bad. aku mintak maaf sebab tak inform.



aku sebenarnye takde laa larat sangat nak manaip bagai ni. nak bercakap pun susah, ni kan nak berusaha untuk update blog. hohoyy, liat sungguh aku rase. sengal2 kat ribcage aku akibat operate still terasa. kepayahan aku nak berjalan, pun sangat payah lagi ( okayy ayat dah jadi cam koliang2. huhu ) awkward sikit, sebab selalunye aku buat semuanya sendiri, dan sekarang tak boleh lagi. aku sangat mengharapkan bantuan orang sekeliling aku, even untuk bangun dan berjalan dalam jarak 1meter. teruk kan? saje laa aku nak share something bout penyakit, bukan nak penyakit sangat laa, tapi aku xtaw nak explain camne. HAHA



OVARIAN CYST : 


: bukan keturunan. takde kena mengena mak kau penah ade cyst, then kau PATUT KENA. takde kena mengena faham? penyakit ni bukan keturanan,, unless dah sampai tahap cancer, kau patut tanye balik pasal history family kau. jelas haa.takde kaitan ngan permakanan dan gaya hidup. ayat doctor tu yang paling aku ingat, BENDA NI TAKDE KAITAN KALAU AWAK SELALU MAKAN MCD KE, KFC KE, BENDA TU SUME TAKDE KAITAN.

: terjadi secara random. semua perempuan di dunia ini ada posibility juga untuk ADA. kau, mak kau, macek kau, jiran sebelah umah kau, Heliza Helmi, Lisa Surihani,, sume ade posibility nak kena,, cume bezanya, sel ni aktif xaktif je dalam badan kite memasing.

: effect : takde kaitan dengan peratusan melahirkan anak, even ovari sebelah kena buang T_T ini diambil daripada beberapa testimoni sepanjang aku kat hospital aritu. even ovari dah dibuang sebelah, peratusan untuk mengandung dan melahirkan anak itu, tinggi, TAHU?

: simptom : tak jelas. macam aku sendiri, hanya rasa bawah perut ni keras. memang takde tanda lain. kecuali bila dah lambat sangat kau buat checkup, sampai tanda2 akhirnye ( thats mean, you need an urgent operation ! ) : muntah2, pening kepala, perut kelihatan besar yang melampau2 tak logik nak kate mengandung. ( over nye aku )



    okayy. tu jelaa yang aku dapat share. bagi yang dah ada penyakit ni, dah tahu, just relax, buat operation. untuk masa depan kau. kalau tak mampu buat kat private, buat kat GH. okayy? ingat, HEALTH is more important than WEALTH.



    OKAYYBYE
    *aku harapkan doa korang supaya aku cepat sembuh . terima kasih *