IMPORTANT ! menulis atas pengalaman sendiri. kepincangan info dan fakta amatlah dikesali.

24 May 2014

an ordinary student's story.



hi everyone.



being a university student not as easy as you thought. yes is not easy at all. but, once we take it easy, we'll happy go through all the obstacles that might be 'ruin' our life. terutamanya student degree. to be frank i myself never wish to continue my study till this level ( degree of bachelor ). alhamdulillah im here, dan insyaALLAH nak masuk tahun tiga dah (yeayyy !) . UMP bukan universiti yang calang-calang. benda nak cerita sekarang ni, UMP hebat, dan student tak semestinya hebat ( dibaca student sebagai Munira )



first year kat sini, sedikit kesusahan nak sesuaikan diri. environment makanan. environment orang pantai timur . environment universiti yang agak berbeda dengan politeknik shah alam ( zaman diploma ) which masa dan jarak untuk kemana-mana adalah dekat. kemana-mana means tempat makan sedap, bandar, mart, giant hypermarket, etc. tapi kalau you're the one who loves to study away from kesibukan bandar, UMP pilihan yang tepat. either UMP Pekan or UMP Gambang.



and do you believe, untuk involve dalam apa-apa aktiviti i'll inform my parents. im that type of daughter. kalau boleh semua benda aku nak cerita. untuk dapat berkat to be exact. at first, my parents dont have any interest to hear for my explaination about the activities that i'll involve (ni waktu tahun pertama la, since result boleh tahan macam orang tak belajar apa).


Civer Bridge Competition - first place kot hee

Larian Amal Penyayang, Ump Pekan 2014

Chinese Culture Night

Chinese Calligraphy Class

Larian Amal MPP, 2013

Sukaneka Kolej Kediaman Satu

Trekking Air Terjun Berkelah


AGM Kelab Karisma

Survey Camp, Pangkor

Volunteer 3on3 Bola Keranjang IPT , 2013

Survey Camp, Pangkor

Volunteer Piala Jemputan KPM - UMP


 *motif sangat nak letak caption kat semua pic herher


tapi bila dah masuk semester dua, (first year) results naik sikit. sikit je blerghh. dengan penglibatan activity universiti, mak abah macam dah mula suka if im inform them i'll go there and there. and mak abah never dissapoint me if i'm asking for something (termasuk nak ke jepun last sem tapi tak jadi ) . gile surprise. tapi tahu dah la, once they can give me everything, i've to put a lot of effort to not dissapoint them in future. (kena bagi result gempak la cite nya. fuhh)



masuk tahun kedua , dah boleh sesuaikan diri with all the environments stated above . cakap pantai timur dah boleh faham sikit. KOT. tahun dua dah shine bright like a diamond sikit lah. (kahkahkah) banyak activity aku involved. dan alhamdulillah, i've enjoyed with all those activities, since aku involved sebab atas kemahuan sendiri (selain nak kumpul merit untuk terus stay dalam kolej kediaman) .



kebanyakan activity yang make me enjoy a lot, something yang melibatkan team work la. volunteer, fasilitator, exco for some events. best best. tapi penat toksah cerita la. dengan project yang bersepah every week. memang serius penat. siapa kata civil engineering senang. (sangat tiba-tiba nak cerita pasal study)



dan sekarang, final exam just around the corner. berdebarnya ALLAH saja tahu. sebab most of courses that i've taken adalah year 3 punya, dan tough boleh tahan. tengok sahaja result nya shine bright like a diamond ke idak nye nanti. bengkok tulang buat project, kejar activity all other stuff included. dan cuak jugak nak jadi third year students. insyaALLAH two programmes awaiting for next semester. wuhu wuhu



sekian luahan hati.


BYE.